05 mars 2009

Den sista dansen.

Idag börjar det man väntat på i 55 hockeyomgångar. Allvaret! 55 träningsmatcher är över och nu är det dags för det svensk hockey handlar om. Nu ska det avgöras. Vi ska kora en mästare. Slutspelet i år ser ganska likt tidigare års slutspel med några undantag. Ett givet lag saknas, mest på grund av... jag vill kalla det misskötsel, och ett lag har väl gjort en resa som fått de flesta experter att vänd kappan efter den starkaste av vinster. Jag snackar om mitt livs största kärlek. Jag snackar om Färjestads BK. Mitt hjärtas lag var av vissa till å med tippade att missa slutspelet helt. Så blev det inte och nu är vi helt plötsligt storfavoriter och förväntas fullständigt krossa brynäs.

Men det är inte det som gör årets slutspel så speciellt. Årets slutspel är nämligen det sista för en av svensk hockeys absolut största spelare. Det här slutspelet är General Jörgen Jönssons sista. Mannen med ett av världens största klubbhjärtan bjuder upp till dans för allra sista gången och det känns enormt stor att få uppleva detta. Stort och vemodigt, för jag har svårt att se hur jag ska få uppleva en sådan enormt stor spelare i mitt lag igen.

Jörgen Jönsson har vunnit nästan allt som går att vinna på den här sidan Atlanten och han är även inskriven i rekordböckerna som den ende i världshistorien som vunnit OS, VM och den inhemska ligan samma år. Det är nog något han kommer vara ensam om så länge jag lever. Inte ens någon av de övermäktiga superspelarna från 80-talets Sovjet lyckades med detta, och då spelade hela landslaget i samma klubblag i den inhemska ligan. Det går inte att beskriva hur stort det är.

Lite annat Kung Jönsson kan skryta med är:

Två OS-guld

Två VM-guld

Fyra SM-guld

Årets spelare 96/97

Skyttekung i serien 01/02

Poängkung i slutspelet 06

Mest landskamper genom tiderna.

Flest poäng i svensk hockey genom tiderna. (Elitserien + slutspel)

När denna säsong är över tror och hoppas jag att jag kommer få revidera denna lista och skriva in ett femte SM-guld innan den för alltid förseglas. Sen kommer ingen annan någonsin få bära tröja nummer 21 i Färjestads BK.

Idag börjar den. Jörgen Jönssons sista dans och jag är till bredden fylld med stolthet.


2 kommentarer:

  1. Bla bla bla! ;)

    Jörgen har blivit utsedd till Årets Morot alla år också! Det glömde du lista!

    Foppa är större, men Jörgen är förjävvla duktig ja.

    Jo, MODO har misskött sig. Jag har haft många tankar kring detta men inte orkat blogga om det här, denna blogg känns ibland som fel forum för sådant. Jag har andra Forum att använda mig av då. Men jag är rätt lugn nu och tror att detta missade slutspel är bra i längden för MODO. Nu krävs det åtgärder, något som kanske de styrande inte fattat om MODO ändå hade gått till slutspel. Dock har inget hänt ännu (förutom att superlillnorsken har fått ett treårskontrakt).. Harri har inte fått kicken ännu, Ecke sitter än så länge kvar som sportchef, ordföranden sitter kvar.. blir spännande att följa.

    I övrigt verkar Kvalserien bli intressantare än Slutspelet för andra året i rad.

    SvaraRadera
  2. Klart du ska blogga om det här!
    Finns ju en del hockeyintresserade här och än fast vi håller på helt olika lag vore det intressant att höra din syn på årets MoDo hockey.

    SvaraRadera