28 april 2008

Albumåret 2007, eller Det är NI som inte har någon musiksmak.

Då var det dags för mig att skriva ner en obligatorisk topplista över de bästa plattorna som såg dagens ljus år 2007. Jag skulle egentligen gjort detta igår men har åkt på någon argt jävla virushelvete som startat upp en festival i min mage. Bättre sent än aldrig. Nu åker vi!

10. Ire Work - The Dillinger Escape Plan
Hardcore med blåsinstrument samt låtar så arga och energipackade att man nästan borde vapenklassa hela plattan. Det här är bra. Det här är mycket bra.

9. Dreaming In A Casket - Hardcore Superstar
Jag har ofta hånat det så kallade "svenska musikundet" och hävdat att det här landet bara producerar dynga, bortsett från Haunted, Hellacopters och en handfull band till. Med Dreaming In A Casket visar Hardcore Superstar mig att de grymma banden blir allt fler. Svensk sleeze regerar.

8. We Must Obey - Fu Manchu
Fu Manchu är här lite tyngre än tidigare och "We Must Obey" är deras bästa platta sedan underbara "California Crossing". Det räcker till en åttoneplats.

7. Year Zero - Nine Inch Nails
Den här placeringen är lite svår att motivera. Svenke lär vrida på sig och jag räknar med att Erik smädar mig minst 3-4 gånger i kommentarerna för detta. Det kan jag ta för den här skivan är inte tillräckligt jämn för att hamna högre upp. Det finns en handfull spår här som är så sjukt genialiska att jag knappt fattar vad de handlar om men det räcker inte. Jag har ofta den här skivan i mp3-spelaren men jag lyssnar väldigt sällan på den från första till sista låt. Jag är lessen Trent. Du får nöjda dig med en sjudeplats.

6. I'll Sleep When Your're Dead - El-P
Det var längesen en hiphop-skiva fick mig att bli så peppad. Det här är lätt den bästa skivan i den kategorin på väldigt många år. Ett jävla mästerverk signerat legenden El-P. Det är skadat bra sådant och under ett normalt skivår hade den här plattan varit given bland de tre bästa.

5. "untitled" - KoRn
Den namnlösa plattan från Korn är även deras bästa sedan issues 1999. Jag har lyssnat på den här skivan enormt många gånger och jag var fruktansvärt nervös innan jag fick höra den. All turbulens med avhoppade medlemmar gjorde att jag kände att gruppen skulle få svårt att återhämta sig om de släppte en dålig skiva. Nu blev det inte så och jag är riktigt riktigt nöjd.

4. Over The Under - Down
Behöver jag motivera det här? Ja den är utanför topp tre och det är säkert nått jag kommer ångra om ett halvår. En ruggigt bra platta som släpps under ett ännu bättre skivår.

3. The Meanest Of Times - Dropkick Murphy
Den här skivan tog mig med storm. Jag lyssnar på den minst tre varv om dan fortfarande. Den är genialisk. Är ni det allra minsta svag för lättare punkrock med irländska influenser så är det här ett givet köp. Är ni dessutom likt mig, en sucker för säckpipa så är det en av årets bästa plattor.

2. Era Vulgaris - Queens Of The Stone Age
Queens of the stone ages bästa platta sedan Rated R. Varför är den inte etta? För att Machine Head var ofina nog att släppa sin bästa platta sedan debuten.

1. The Blackening - Machine Head
Det var 2007 det. Ett av de bästa skivåren på väldigt länge där flera av mina absoluta favoriter släppt ifrån sig riktigt bra skivor. Det ska bli intressant att se hur 2008 kan svara på det här. Jag tror det kommer bli bra det med. Med nya släpp från The Mars Volta, Hellacopters och framförallt Metallica så kan det inte blir något annat än lysande det med.

3 kommentarer:

  1. Fråga inte mig varför formateringen ser ut som den gör med godtyckliga radavstånd och sånt skit. Fråga den jävla idioten som skapat blogger. Förmodligne är det nån jävla idiot till student som aldrig någonsin kommer få ett riktigt jobb eftersom han är bortom oduglig. Fy fan vad jävla världelöst skiten är. Det får ju fan i mig Kent att framstå som riktigt bra. Jag längtar tills nästa gång jag tvingas skriva en 40-sidig text i word... längtar som fan.

    SvaraRadera
  2. Åhh, Fredde tack för den! Visst är formateringen och skitn i Blogger helt skadad?
    Den får iaf Word att framstå som det bästa ever. Trots att det kanske ligger långt ifrån sanningen.
    Utmärkt spännande lista,
    Roligt att se Dropkick på så hög placering!

    SvaraRadera
  3. Haha, exakt sådär fast liiite liiite värre skrev du till mig på msn också. JÄ! Men istället för att länka till skivomslaget så hade jag laddat upp dom iaf. Annars kan det vara ett litet helvete ibland att leka med editorn. Men man lär sig så småningom. T o m Anna verkar ju ha lärt sig hur man gör styckeindelning så hoppet finns för alla!

    Din Year Zero-placering kommer jag inte alls att klaga på. Full förståelse, du har dina huskungar Korn givetvis före och nån bra hip-hopskit före också, så på sätt och vis så har du den på "samma" placering som jag hade. Jag håller med fullständigt också om det du skriver i motiveringen. Faktusm är ju att om Trent har träffat rätt så ska en ny NIN-skiva ligga i topp. Det gör inte denna.

    Jag antar att det är El-P som du vill att jag ska hacka på lite också men ingen är ju perfekt och ditt problem är ju att du är hip-hopare. Men det är lugnt, jag har förlåtit dig för det för längesen.

    KORN då, jo där klagar jag, för den skivan var inte alls så bra som du påstår. Men det är ditt skötebarn och det blir lite svårt att vara objektiv. Eller så är det jag som har lessnat. Jag fick iaf ut mer av förra KORN-plattan, den kändes fräsch och lite "nytt", den här håller inte alls lika bra. Det är synd. Men jag har som sagt kanske lessnat.

    Dropkickarna kan jag ju egentligen inte klaga på eftersom jag inte har hört skivan men det är ju det som är så underbart med såna här listor - jag kommer nämligen att ge mig tid att lyssna in mig på The Meanest Of Times!

    Och sen måste jag erkänna att jag aldrig gav Fu Manchu nån ärlig chans. Det är en skiva som jag knappt lyssnat på alls. Så den kommer jag att ge ett betydligt ärligare försök! JÄ!

    Jag ser också att många av banden som du listar är band som du också har sett live den senaste tiden. Och det bidrar garanterat lite till att gillar skivorna. Det är ju naturligt.

    Och till sist, "top" stavas topp på svenska.

    SvaraRadera