16 januari 2007

X-jobb på Syndikatet

Som ni många vet har jag nu efter en massa år här i Norrköping läst Civ. Medieteknik via Linköpings universitet. Å jag var nog först av er alla att börja läsa år 2000 (tog ett sabbatsår 2003). Nu har jag läst lite över 5 år på min 4.5 åriga utbildning och är nu princip klar.


Har nu typ tre stycken tentor kvar, Fysik, Linjär Algebra och Reglerteknik. Har 152 poäng och ska till 160 poäng för att bli klar med kurserna. Sedan ska jag ha 20 poäng examensarbete för att få mina 180 poäng. (kommer nog att komma upp i 190 poäng när jag är klar och funderar på att ta 200 poäng för att få en Master utbildning som följer Världsstandarden som EU nu har satt)

Som ni alla vet har jag ett stort intresse för film, musik och liknande och har med åren insett att det är någonstans inom den industrin jag har velat jobba med. En dröm jag fortfarande försöker hålla vid liv. Så därför har jag inriktad min utbildning inom det området.

Det jag egentligen ville komma till är att jag äntligen efter en massa om och men fått examensarbete på ett företag som just håller på med film, reklam, musikvideos. Företaget heter Syndicate och håller till på Östermalm. De håller mestadels på med reklam vilket är nästan det enda man kan överleva på i sverige. Förut så var det musikvideos men det är oftast för små budgetar för sådant i Sverige.

De har bland annat gjort detta:





Att det just blev på Syndicate beror lite på en slump och en hel del jävla röta. Allt började egentligen med att jag och Markus läste en kurs som hette Image Based Rendering Modeling and Lighting....Vilket handlar om hur man använder bilder för att rendera och användas för 3D-modellering av olika slag, mer kännt som CGI. Det vi fann intressant var hur man använder sig av det verkliga ljuset för att belysa 3d-modeller, vilket gör att man man får väldigt realistiska belysta 3D-modeller utan att låta datorn själv försöka beräkna det oändliga oändliga antalet studs ljusets strålar gör i ett rum (raytracing). Genom att både använda sig av den informationen vi fångar upp med hjälp av en t.ex. en spegelkula och och göra raytracing kan man rendera 3D-modeller så att de ser ut att befinna sig i den miljö där spegelkulan fotades, dvs i den verkliga miljön. Att fota en spegelkula och skapa en högdynamisk bild som innehåller stora delar av ljuset kallas High Dynamic Range Imaging (HDRi) och att rendera detta är HDR Rendering.


Vi gjorde då ett projekt i detta och gjorde en film som hette Tessera och efter det så blev vi hooked på detta och jag visste att det var inom det området jag ville göra ex-jobbet. Så jag pratade med Markus och har var på!

Så för 6 månaders sedan började vi söka Exjobb på olika företag som höll på med detta. Allt från att mejla stora killar som Mark Romanek (gjort en del NIN-videos mm), Musikvideoföretag i London, 20 tals mejl till ställen i runt om i världen. Vi var helt på att dra utomlands. Men efter att stött på flera motgångar insåg vi att vi inte skulel ha råd och att det möjligen hade varit lite smidigare med ett ställe i Sverige. Vi började då kolla upp Sverige ordentligt. Besökte ställen som Chimney Pot, Fido Film, Swiss osv.. Men alla hade något som gjorde att vi inte kunde göra ex-jobbet på de ställena. Allt från att de inte hade lokaler, ville inte ha exjobb inom de områdena vi ville eller hade bara ypperligt svårt att förstå vad ett exjobb var för något. Så efter att trott att vi skulel få ett exjobb på Swiss visade det sig efter 1.5 månad att de inte hade tid och vi var på ruta ett igen.

Vi blev ledsna och hade nästna gett upp skiten och sagt vi gör det på Ericsson eller nått trist ställe. Själv blev jag förbannad och sa att jag fan inte pluggar en sådan här linje och drömmer drömmar om film och ger mig nu! Så vi hade ett Ess kvar i ärmen, Syndicate. Ett företag vi hade fått som tips av Swiss och hört vara duktiga på virtuell ljusättning. Så jag ringde dem och hade en disskution som slutade med att vi i bölrjan av januari 2007 fick besöka deras kontor på östermalm och de var jävligt på vårt exjobb och ville att vi skulel göra det där!

Vårt exjobb handlar då om att se hur HDR-upptagning och dess pipeline kan förbättras inom filmproduktion. Det vi då ska göra är att kolla upp hur vi ska fånga och skapa vår HDR-bild efter behov som dessa: tid, pengar, kvalite. Den magiska trekanten alla företag har! ;) Folket verkar väldigt shyssta och bossen är itne äldre än 28 bast, vilket även är typ medelåldern på företaget.

Måste även nämna att vi lyckades även med att få ett eget kontor på Syndicate där och vi börjar den 1 feb med vårt exjobb. Dock har vi ett stort problem! Vi har ännu ingen lägenhet i Stockholm och det är inte många veckor kvar nu! Men vi letar varje dag! Så har ni något tips eller kontakter så hör av er till mig! Andre´ har du några kontakter kvar där i stora staden?


Bilder på kontoret på Östermalm där jag och Markus ska sitta










Killarna ni ser på bilden är bossen och vår handledare vi kommer att ha på företaget.

Länkar



Fredrik Fernlund
fernlund@gmail.com

1 kommentar:

  1. Fan vad grymt exjobb.. ni kommer få förbannat roligt tror jag. : ]

    SvaraRadera