26 september 2006

Tycker du som Färne att Genre-uppdelning är lika skönt som analsex?

Hej Hopp! Kände nu att det var dax att blogga av sig lite.

Som ni många vet har Färne nördat med att sortera upp sin mp3-samling. En idé han fick efter att installerat om datorn å så. Allas dröm tanke som aldrig blir av. Allas våta fantasier om nätterna. Allas hårda påk i brallan en söndag morgon.

JA JUST DET! Att sortera skivsamlingen! Vi har ju alla kommit fram till att den fysiska samlingen är ett måste att sortera och att den helst bör sorteras i Artist ordning och sedan i kronologisk ordning för att vara riktigt effektiv och upphetsande.
Genrer, musikstil osv brukar oftast ställa till det en massa i sorteringen. inget stämmer och helt plöstligt ska Metallicas tidigare skivor inte längre stå brevid de äldre. FAN MAN BLIR JU FÖRBANNAD PÅ SÅNT! så enkelt och smidigt säger FUCK THAT! Genrer suger att sortera efter! <-- Här kommer snart en återkoppling! Eller borde man sortera sina skivor efter den ordning man köpt skivorna. Nä som sagt.. återkoppling kommer här.. I den fysiska cd-samlingen är det svårt att sortera hur man vill och när man vill. MEN NU MED NYA Tekniken. Datorer och grejer, kom på 80-talet och slog väl igenom vid 95 när internet blev en fluga som stannade. Åren efter så insåg folk att fan man kasnek kan lyssna och skicka musik på nätet. Vipps barrrabooom! MP3! Japp återkoppling blir nu tydligare. Med Mp3 så har vi ju det fantastiskt och hatade Id2- och id3-taggningen på musiken. Man som tyckte ibörjan att det räckte väl om jag har bra filnamn på min musik. återer igen FUCK THAT! justja glömde återkopplingen. återklopplingen lyder "Du skall tagga din musik som det vore din CD-samling". thing på det! å då kan man helt plötsligt sortera musiken inte bara på Artist och Album utan på tusen sakern samtidgt. Som artist, album, sång, år, rating, genre osv. Ahh! där kommer Genre in igen. Att sortera på Genrer fungerar uppeligt för en mp3-samlingen. Vilket gör det grymt för att inte bara hitta musik utan för att skapa playlists eller bara få den rätta feelingen när the sexy babe är på väg att släppa hennes string sakta ned för hennes ben. Ja vem fan vill leta på bokstav och album då. uan vi väljer då en passande genrer.. Själv är jag lite sucker på post-rock vid på-sättning. ;p Eller vem vet Erik Persson kanske kommer förbi och vill dricka en bärs. Å av vana vet jag att han inte gillar electronisk så mycket, eller ja kanske inte alls. Så då väljer jag lite stoner rock och chillar lite. Men desto fullare vi blir börjar jag smyga in lite Industrial Rock. Band som 16 volt, ministry, error börjar ljuda ur mina framtida nya högtalare som låter ljuvligt som en sommaräng med betong. Erik diggar visst, Fan steg 2 tänker färne. Slår på Lite EBM vilket har en nära anknytning till Industri musiken. Helt plötsligt så har erik upptäckt en ny värld av musik. Eller va fan kanske inte. Erik var lite emot det där med genrer. Eller ja de mesta i denna blogg är det. Men ja det är väl ok att säga att allt är rock även om det är trash. Men men gener är Rock och gay är ok! så varför inte och varför vänta! Ta steget till datorn och börja tagga musiken! SKaffa windows media player och kanske lägg till det där shyssta pluginet så att man får alla texterna till albumena också. Ett grymt partytrick om inte annat. Så lite tips om ni ska börja tagga hårt och kanske efter genrer.

Efter ni har döpt filerna fint och smidigt skaffa last.fm och se vad den visar när ni spelar vald artist. klicka på artistens namn i last.fm å då får man se vad folk har taggat musiken i för genrer. Det hjälper lite. För är det mågna som sakt att det är punk och inte blues så brukar det stämma.

ett exempel, cult of luna. (kolla den blåa rutan)

Ja det verkar ju vara hård kamp mellan Sludge Metal och Doom Metal. Själv säger jag Sludge metal. Å hur i helvette kan Färne som inte vet så mycket tro det? Jo Färne kan internetet serni.. kollar den amerikanska wikipedia och kollar in sluge metal och doom metal.

På wikipedia är alla katagorier nästan beskrivna. Otaliga genrer och subgenrer. Visst det kanske verkar onödigt men fan vad kul det är att läsa och vad man lär sig hur band kommit till och hur allt hör ihop. Det är lite som att läsa gamla testamentet. Ibland väldigt ointressant och strävt som euroshoppers toalettpapper men även berikande när det gäller vissa vardagliga fenomen.

Ger lite exempel på genrer och lite subgenrer som föll mig in:


Det man märker är att ord som progressive, doom osv..används för att katagoriseras och hittas ofta inom de olika genrerna. Samt ser vi att genrer kopplas ihop som tex industrial rock. Det handlar mest om vart man vill dra gränsen för genre indeöningarna. ska man nöja sig med första steget eller tycker du som jag att post rock och stoner rock är rätt stor skillnad på. Ja jämför man Explosions in the sky och Brant Bjork så kanske inte bägge är lika lyckad när man ska snabbt fixa sin playlist. Vilket är en av de anledningar att jag vill genre-indela min musik. Ska man vara hård så ligger ju country och rock under blues men kolla inte på min lista som något exakt. drog lite genrer och några av dess undergenrer.

De finurliga med genrer är att de kanske egentligen behövs men som en liten dan brown som man är är det kul att froska lite och se kopplingar mellan band och stilar. Men får en helt annan förståelse hur musik hänger ihop och har utvecklas med tiden. Vissa säger det är töntigt med genrer och att de inte stämmer. visst det kanske inte stämmer helt. men likt de 10 budorden så ska man inte tolka dem bokstavligen utan mer vara ett verktyg i vardagen.

Det är så jag Färne ser det om genrerna och musiken eller som jag själv gärna vill se mig, lite mer som Moses och budorden som relgionen.

Halelejua ohh wolfmother!

Tycker att ni som verkligen gillar er musik och tjackar det flytande upp i rotknölen bör verkligen testa detta. Det ger perspektiv på det hela. En billig men effektiv drog som gör att man mycket lättare hittar nya vägar inom musiken och får en att ännu mer skrika efter att få köpa nytt och arkivera sin musik fysiskt. Att ha ordning på sin musik i listor gör mig fan kåt och jag önskar att jag kunde nu få dela med mig av min orgasm.

FÖR ATT DELA MIN ORGASM
  • Ladda hem Windows Media player 10 eller om ni vågar 11 beta 2.
  • Ladda hem lyrics pluginet på wmplugins.com
  • Tagga musiken och synka den mot onlinedatabas med windows media player

Nedan litet förspel (WM-Player 11 beta 2)







5 kommentarer:

  1. Här är en svenk verision av lite genre-uppdelningar på svenska wiki..

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_musikgenrer

    SvaraRadera
  2. Men va fan... att använda WMP till nåt överhuvudtaget är ju som att använda det där grövsta slippappret man hade på slöjden till att torka sig i arslet.

    SvaraRadera
  3. faktiskt inte. den fungerar riktigt bra som musikspelare. itunes surar i för många frågor för att vara bra.

    winamp är bra i dess enkelhet. men vill man bli nördig och ha jukeboxlikande sortering på sina skivor så är detta det bästa jag testat. samt är wm-player bra för dess funktion attlätt synka med mp3-spelare av olika märken. där är ju itunes väldigt bunden till sina ipods osv..

    men om du inte har något bättre förslag varför klaga?

    SvaraRadera
  4. Helvete vilket extreeemt analt och bögigt blogginlägg, Färne! Men fy fan vad bra! Fy fan vad peppad jag blev. Shit. Fan... blev hur exhalterad som helst av vår diskussion förut idag, och nu är det ännu värre. Jag kommer nog börja dryga mig sen också, men det blir nog efter praktikens slut, sådär i början av november eller nåt.

    Kung inlägg! Din jävla musiknörd! (I love you!)

    SvaraRadera
  5. tack. jo analt och bögigt men fan vad är man utan en musiksamling som får en att svettas så där sexigt? =)


    fixa manifestet kriz! du skulle ju upp med ett nytt blogginlägg =)

    SvaraRadera