19 september 2006

Politik

Nu verkar det som det har kommit igång en politisk diskussion här på bloggen. Mina farhågor om en blå regering bottnar nog i mitt roll som blivande socionom. Det finns en massa utsatta människor som har blivit en marginaliserat grupp. Det fanns inget utrymme i valrörelsen om de hemlösa, psykiska sjuka, missbrukare, handikappade mm. Jag tror personligen inte de kommer att få det bättre med en blå regering.

En sak som färne skriver om är att han inte får köpa alkohol som han vill. Då antar jag att du menar tillgänglighet och priser. Om vi säger att alkoholen skulle finnas tillgängligt inte bara på systembolaget utan även i livsmedelsaffärer. Vi skulle också ligga på tyska nivåer i priser, då skulle svenskarna öka sin alkoholinköp från 6,3 liter 100% alkohol till 12,7 liter per person och år. Då skulle den alkoholrelarerade dödligheten öka med 62%. Vi har idag i Sverige ca: 80 000 tunga alkoholmissbrukare och ca: 300 000 svenskar dricker så mycket att det innebär risk för deras hälsa och/eller sociala liv. Det är något att tänka på.

Men jag hoppas innerligt att de kommande fyra åren kommer att bli bra. Jag säger gärna om fyra år att jag hade fel. Men just nu förhåller jag mig tveksam.

1 kommentar:

  1. det där med systembolaget var bara en liten sak jag nämde. systemet får gärna finnas kvar tycker jag. reglerat alkoholsytem tycker jag kan väl vara ok även fast jag tycker att människor alltid borde kunna få göra sina val. ok nu är jag lite ute på djupt vatten. för ja det är ju lite svårt att argumentera mot drogberoende. även fast jag är för att vi i sverige borde tillåta svamp och röka, vilket är milda droger i samma klass som alkohol egentligen är. vilket är egentligen lika jävla dåligt eller i vissa fall tom medicinskt bättre än alkohol. men men det där är min personliga inställning.


    Så socionom är väl inte samma sak som sosse? Har själv slitit arslet av mig och fått gå på terapi och likannde. har nyss slutat med det och ska nu börja avslappningsävningar mm. Att vi kommer att ha en hård vårdpolitik i sverige är bra och tror inte det finns så många svenskar som är emot det. dock så finns det ju tankar om att kunna ha val till de statliga sjukhusen. Vill folk betala för sig så låt dem. Det finns ju en marknad för det nu när våra vårdköer ändå är års-långa. =\ Blir som sagt att då sticker de utanför landet och operar sig i tex danmark, finland, tyskland eller norge.

    att vi i sverige dricker alkohol beror ju på att vi som vår granne Ivan ligger i alkoholbältet. jag tror att skulle vi kunna få lite mer tradition som det är i södra europa så skulle läget se bättre ut.

    sedan det där med monopolet igen. monopol tycker jag aldrig är bra. problemt är att är vi med i eu som vi är och med dagens internet och attityd så går det alltid att komma runt detta. folk beställer sprit utomlands, de smugglar och bränner hemma. Ja vad kan det bero på? jo spriten är ju beskattad så inutihelvettet. Tror det hade varit lättare att kunan kontrollera spriten om systemet sänkte sina priser så att de motsvarar våra grannländers. alltså var i prag där ölen kostar 24 tjekiska på krogen vilket är 7.3 svenska. en öl på affären kostar cikra 1-3 kronor för 50 cl. sprit altl från 20 kronor till 130 kronor litern. Måste säga att prag håller en relativt hög standrad ändå. Tycker att säga att spritpriserna är skyldig för allt alkolholmissbruk är bull. Alkoholism är en sjukdom och ett beroende är inte beroende av priset på ölen eller flaskan. Se bara på drogmissbrukarna. tusentals kronor för att kunna dra en sträng eller två. inte hindrar priset dem?

    saker som jag tycker ska försvainna är framförallt.

    Systemet, arbetsförmedlingen och CSN. Hur bra fungerar de egentligen? Tycker de åtmintånde ska ses skarpt över.


    Sedan så har ju moderaterna börjat se över sin politik mer. de har ju blivit mer sosseaktiga. dvs de NYA modreaterna. De vill konsentrera sig på vård och den vanliga arbetaren.

    ahhh fattar inte varför folk är så anti människor som tjänar bra. Tycker som i USA att man ska se upp till sådana som lyckas och inte trycka ned dem. Ska inte folk som vill bygga upp imperium kunan få göra det. Vad skulle sverige varit utan ingvar kamprad t.ex. vill folk jobba halvt ihäl sig och värderar pengar högt så varför inte? Det är ju sånna personer som skapar nya företag och jobbmöjligheter till andra.


    lite kul detta måste jag säga. som jag disskuterade med mina vänner. Huvudsaken att man röstar och har tänkt till lite iallfall. finns ju människor som dör för att kunna ha det som vi har det. Vi har det bra helt klart.

    å det är just en av de andledningarna att vi har det relativt bra och fint här som gör att jag vill kunna hoppas på en blomstrande jobbmarknad för mig och andra civilare. läget har sett skit ut för oss nu. Vi är underbetalda och mångagår arbetslösa även fast vi har haft högkonjunktur i sverige. vilket dock är dalande nu. För mig så är det ett mysterium att sossarnas politik inte gjort en nämvärd skillnad på arbetsmarkanden under denna högkonjunktur. iofs så räknar de folk som går hos arbetsförmedlingen som inte arbetslösa. *skrattar* så vem vet det kanske ser lite bättre ut på pappret än vad det egentligen är.

    SvaraRadera