10 februari 2009

Tjäna pengar utan upphovsrätt

För ett knappt år sedan släppte Nine Inch Nails Ghost I–IV. Det blev det bäst säljande mp3-albumet under 2008 på Amazon. Bara under första veckan köpte fansen 800 000 exemplar, vilket drog in 1,6 miljoner dollar till gruppen. Vid årets slut hade Nine Inch Nails sålt över fem miljoner nedladdningar...

4 kommentarer:

  1. Deluxutgåvan gick loss på 2500 dollar och rök redan första dagen. Redan där har du 750.000 dollar.

    Den här med NIN och Ghost har vi snackat om här ganska nyligen och det är riktigt coolt att det går att göra som Trent men samtidigt är just de delarna som berör NIN i artikeln bitvis felaktiga

    "Det finns fem versioner av Ghost I–IV. Den enklaste är gratis medan Ultra-Deluxe Limited Edition kostar 300 dollar. Den senare lär vara slutsåld. Hade det gått om inte gratisversionen funnits?"

    Det finns INGEN gratisversion av Ghost I-IV. Det som är gratis är 1/4 av plattan. Sedan var Ultra-Deluxe oerhört begränsad och sålde slut på en dag. Det hade defintivt hänt oavsett om Ghost I hade varit gratis eller inte.

    Däremot tror jag på någon form av CC-liknande licens, men det kommer inte vara för alla. Det hade varit kul att höra dina åsikter om detta Färne å inte bara en länk till en nyhet. :)

    SvaraRadera
  2. Ibland vill man bara dela med sig och inte dela med sina åsikter.

    SvaraRadera
  3. Det är fegt att inte dela med sig av sina åsikter?
    min åsikt: Synth är bad, Metal is good!

    I övrigt reagerade jag också på den här artikeln och just att det talas om att skivan är gratis stämmer ju som sagt inte. Och det har det stått i andra artiklar också. Dålig journalistik!

    Visst är CC-licensen intressant men det är ju som det står i artikeln NINs fans som gör detta möjligt; har man en sån extrem fanbase som Trent har så kan man tjäna penagr hursomhelst. Det är svårare för ett mindre känt band att tjäna pengar på detta sätt och göra sin röst hörd. Je.

    Sen än en gång, visst var Spöken 1-4 det mest säljande mptreee-albumet på amazon ifjol men faktum kvarstår ju - det är mp3! Jag vill ha en fysisk kompakt disk! Totalkänslan går förlorad annars.

    SvaraRadera
  4. Ang upphovsrätt, har ni i Dirty-bandet stimmat era låtar? Om så, har ni lagt upp dem på last.fm? Jag är lite förvirrad över reglerna där nämligen.

    SvaraRadera