02 februari 2009

Pappas Bästa Spel 2008

Det här är min lista på de tio bästa spel från 2008 som jag haft det höga nöjet att spela. Det gångna året blev ett riktigt bra spelår som helt klart snuddade vid det monstruösa spelår 2007 var. Det senaste året innehöll en hel del överraskningar utöver det vanliga, både positiva och i viss mån negativa, men långt ifrån vad som är brukligt. Här är de tio spel som gett mig mest nöje och tagit mest av min tid år 2008.

10. Little Big Planet
Det kallades för systemsäljare och skulle bli spelet som räddade 2008 för Sony men så blev det inte. Försäljningen var förhållandevis låg men det hindrade inte spelet från att vara riktigt innovativt och rysligt charmigt. Möjligheterna känns oändliga i detta spel som är en del plattformshoppande och en del plattformsbyggande. Ensam eller tillsammans med vänner. Dålig nätkod och oprecis kontroll och mördande konkurrens hindrar detta från högre placeringar.

9. Guitar Hero: World Tour
När vi för fjärde gången får ett spel som heter Guitar Hero är det för en gångs skull en missvisade titel. Guitar Hero : World Tour handlar minst lika mycket om trummor. Klockren låtlista, briljant hårdvara, Tool och ett lite intressantare karriärsläge gör detta till en höjdare. Eddie Van Halen! Du är den ende gitarrguden!

8. Dead Space
Ytterligare ett av årets besvikelser. Inte spelmässigt men försäljningsmässigt och det är tragiskt. Dead Space är "klassiskt" rymdskräck som skamlöst och med all rätt lånar friskt från spel, film och litteratur och summan blir riktigt fin. Dead Space är snyggt och har en riktigt intressant story. Spelet är hyfsat skrämmande och hade det inte bara varit för att man känner sig som en oljetanker med sämre fightingskills än jag en lördagnatt på fyllan så hade det här varit en riktig monstertitel (då i dubbel bemärkelse). Lite för många fiender tar udden av skräckupplevelsen.

7. NHL 09
Nu vet jag hur det känns att spela i NHL. Jag vet hur det känna att bli tacklad av Chara och jag vet hur det känns att näta på Martin Gerber. Det är i alla fall vad EA låter mig tro. NHL 09 är det absolut bästa sportspelet sedan Speed Ball 2 : Brutal Deluxe. NHL dominerar fullständigt och mycket tack vare Be A Pro - läget där jag följer en enskilld spelare över en karriär och det rysligt beroendeframkallande "EA Sports Hockey League" där upp till sex spelare kan spela i samma lag. i en världsomspännande liga.

6. Fable 2
Känner du inte till Peter Monoleux och hans stora käft är du ingen gamer. Mannen lovade guld och gröna skogar inför föregångaren och levererade... sand och bruna buskar. Jag gillade ändå Fable och i Fable 2 får jag mer av allt. Bättre grafik, bättre story, större värld, mer möjligheter. Det är just alla möjligheter som är Fables styrka. Min hjälte är en ärrad lesbisk gift kvinna med dreads, som äger fastigheter för 2.5 miljoner av den lokala valutan och svingar svärt och frammanar blixat som om det inte fanns någon morgondag. Älskad av alla och känd som The Chosen One är hon alltid redo att skapa rättvisa. Ja, hon äger även en hund som är världens bästa skattletare. Det låter inte dåligt va?

5.... Nu börjar det bli riktigt svårt. Jag får fundera någon dag till innan jag kastar upp min lista över de fem bästa spelen. Avslutar med ett par hedersvärda omnämnanden tills nästa inlägg.

Bästa Grafik (Teknik): Gears of War 2
Bästa Ljud: Metal Gear Solid 4
Årets överraskning: The World Ends With You

7 kommentarer:

  1. Fy faen vilken spelbög du är! Kung! och en grym lista! Kung!

    Angående Dead Space så tycker jag att en av de bästa detaljerna med spelet är just att man är en "oljetanker". Helvete, du har ju en tung svetsarrustning på dig.. typ! Och det blir mer läskigt när man inte kan springa fort som fan och hoppa omkring som man kan i alla andra spel. Dead Space!

    SvaraRadera
  2. Jo det är ju så att man har massa skrot på sig, men kontrollen känns för klumpig och det är störande att melee-systemet är trasigt. Det går inte ens att slå ihjäl nått. (Spelade på Hard)

    Sen förstörs stämningen lite av mängden fiender. Början håller det där på en bra nivå, där är man mer på helspänd och väntar (ibland länge) på nästa attack men mot slutet smäller det ju hela tiden så jag upplevde att jag aldrig han bli rädd. Jag hade fullt upp med att fly och fäkta, illa dessutom. :)

    SvaraRadera
  3. Spelet är ändå ett grymt bra spel. Bandesignen kan vara bland det absolut vassaste i år.

    SvaraRadera
  4. Du kör på Hard alltså? Har du klarat det eller hur långt har du kommit? Jag måste fråga en sak, klarat "Asteroidfältet"?

    SvaraRadera
  5. Rawk: Jo jag kör på hard. I nio fall av tio kör jag på svåraste svårighetsgraden direkt eftersom jag tycker att dagens spel är för lätta på "Normal". Spelade ut spelet från början till slut under lördag och söndag. Tror jag åkte dit på asteroidfältet en gång sen klarade jag det och hade runt 35% kvar av hullet. :)

    SvaraRadera
  6. Du är en fantastisk spelnörd indeed. Jag blev tokförbannad på det där asteroidfältet ett tag där. Men sen så gick jag ifrån det en stund, drack lite vatten och satte mig och koncentrerade mig. Tror jag hade 50-60 procent kvar då, men jag körde ju på normal så.

    SvaraRadera
  7. Rawk: 50-60 är bra skit. Ska ge mig på det senare när jag lirar igenom det för... tredje gången eller så. Jagar lite achievements så jag kommer lira igenom spelet två gånger till hehe.

    Achievements är teh shit! (Som troféer fast bättre)

    SvaraRadera