20 oktober 2008

Nu är jag trött på det här jävla landet!

Jag tänkte skicka varianter av följande mail till tidningar och även till vårt jävla rövhål till kulturminister. Jag är så jävla less på den svartabörshandel som finns på konsertbiljetter så jag tror jag spyr.

------------------

Hej!

Idag har ni en liten notis om att Metallica sålde ut Globen två gånger om på ca 30 minuter och ni vill ha folks åksikter kring detta. En stor anledning till den snabba åtgången är att det bedrivs en omfattande andrahansförsäljning av biljetter till konserter och andra evenemang i Sverige. Jag vet inte om ni uppmärksammat detta eller om ni ens ser det som ett problem men det gör jag och tusentals andra musikälskare med mig. I Sverige är det fullt tillåtet att bedriva både organiserad och icke-organiserad andrahandsförsäljning av konsertbiljetter. Detta leder till att både företag och enskilda individer ser detta som ett ypperligt tillfälle att tjäna stora pengar på. Det är speciellt den organiserade handeln som är ett stort problem då stora företag likt biljett24.se och biljettnu.se helt enkelt köper upp mängder av biljetter som de senare säljer vidare till ett pris som ofta ligger på fem-sex gånger ursprungspriset. Är detta rätt? Är det rimligt att det ska få vara så här i ett land som Sverige? Att tusentals unga fans ska behöva lägga ut flera tusen kronor för en ståplatsbiljett till sitt favoritband. En biljett som Ticnet säljer för 500kr. Vill vi ha ett land där livemusik och liknande enbart är åtkomligt för företagsledare, sponsorer och unga människor med rika föräldrar? Är det den typen av människor som springer iväg och köper skivor tror ni? Nu sålde Metallica slut på biljetter till sina två Globen-spelningar på under 30 minuter och mycket är tack vare just detta fenomen. ”Seriösa” företag konkurrerar om åtråvärda biljetter med fans.


Vi kan ta ett exempel på hur det skulle se ut om detta inte var tillåtet. I dag släpptes biljetter till fyra Metallica-spelningar i Köpenhamnslokalen Forum. Fem timmar efter biljettsläppet finns det fortfarande biljetter kvar till 3 av 4 spelningar. Vi snackar nu om en stad som är större än Stockholm, som ligger väldigt nära Sveriges två näst största städer och ett land där ¼ av bandet Metallica har sina rötter. Mönstret borde vara glasklart. Orsaken till problemet är självklart. Att sälja evenemangsbiljetter till ett högre pris än det på biljetten tryckta är förbjudet enligt lag i Danmark.

Det här problemet finns vid varje stor spelning i Sverige. Vare sig det är Metallica, AC/DC, Iron Maiden eller Bruce Springsteen så ryker biljetterna på under två timmar och de finns sedan att köpa hos andra företag än Ticnet för helt fasansfulla priser. Förra året spelade Metallica på Stockholm stadion och då hade vi samma problem. Då gick Ticnets VD Mats Brandt ut med följande uttalande. ”Vi tycker att det är bedrövligt med den del av andrahandsförsäljningen där personer systematiskt köper upp biljetter för att sälja vidare” [1]. Det finns ytterligare ett problem med detta och det är att man skapar en marknad för oseriösa försäljare som säljer falska biljetter. När nu en andrahandsbiljett kostar flera tusen kronor blir ekonomiskt svagare individer, som t.ex. unga tonåringar och studerande väldigt lätt offer för försäljare av falska biljetter. Jag vet att kvällspressen bland annat skrev om att det cirkulerade falska biljetter till Hultsfredsfestivalen tidigt i sommar. Det här är alltså ett riktigt problem och inte en orsak till lite missnöje bland en skara fans.

Nu är bara frågan vad man ska göra åt problemet. Hur ska vi hindra att livemusik blir en klassfråga. Ett steg är att ni, media, börjar skriva om problemet i detta. I stället för att som i vissa fall (läs: Expressen) hylla dessa företag. Steg två är att detta uppmärksammas av de kvinnor och män som styr vårt land. Detta måste stoppas med lagar. Ticnet vill stoppa denna typ av handel då det endast ger dem försämrad goodwill. Vi fans vill stoppa den då vi fruktar att det kommer leda till att livemusik endast finns tillgängligt för de rika och de med kontakter hos rätt företag. Frågan är, vill ni förbjuda den organiserade andrahandsförsäljningen? Eller ser ni ett större värde i att kunna rapportera om besvikna och lurade fans gång på gång. Jag tänkte avsluta med en fråga till. Vilka tror ni band som t. ex ACDC och Metallica vill ha på sina spelningar? Fansen som lägger sina pengar på skivor eller företagssnobbarna som inte köpt en skiva sedan 1985.

Med Vänliga Hälsningar
Fredrik Näslund, Musikälskare sedan 1978.


[1] sydsvenskan.se publicerad : 2 mars 2007 23:30


---------------------

Det är fan dags för ett uppror. Det är dags att förändra och förbättra för jag är så jävla less.

15 kommentarer:

  1. Fucking Word!

    Fast den allra sista frågan kanske man kan skippa.

    SvaraRadera
  2. Sant. Den kanske är lite för bitter och provokativ. Stryker den.

    SvaraRadera
  3. japp, tänkte samma sak. stryk den sista. I övrigt suveränt skrivet.

    Och visst ska man spana på hur det verkar funka i Danmark, det är helt klart jävligt att det fungerar som det gör i dagsläget. Däremot är jag tveksam till om det skulle ha varit särskilt lättare att få tag på biljetter till de här två konserterna egentligen. Såna här gigantiskt stora band är det helt enkelt ett jävla sug efter. Säkert 100 000 människor som kämpar om 28 000 biljetter. Då blir det svårt hursomhelst. Men visst påverkar biljett24.se och biljettdinmamma.röv mycket.

    Smacka en namninsamling på detta vettja! Det kan bli revolution!

    SvaraRadera
  4. 2007: Tallica säljer slut stadion på 90 minuter i Sverige. Tallica säljer slut Parken i Köpenhamn på ett par dagar.

    2008: Tallica säljer slut 2xGloben på 30 minuter. Tallica säljer slut 3xForum på 7-8 timmar.

    Det finns massor med exempel. Slipknot är ett.
    Tog flera veckor innan biljetterna rök till spelningen i Köpenhamn. Bruce Springsteen är ett annat. Samma sak där. De ryker på 90 minuter i sverige och finns kvar minst i en hel dag i danmark.

    Det här är HELT OCH HÅLLET, på grund av att det tillåts säljas biljetter till överpriser svart.

    SvaraRadera
  5. Ja, det beror säkert till största delen pga de där svartabörs-bögarna. Men inte helt och hållet.

    Sverige är samtidigt ett sanslöst Metallica-land, utan konkurrens från något annat europeiskt land. Den slutsatsen drar jag efter många års erfarenhet av att spana in Metallica-turnéer och hur bra det säljs biljetter i Europa. Sverige brukar alltid vara det land där det säljs slut snabbats medan det i andra länder inte nödvändigtvis ens blir slutsålt, och om det blir slutsålt så kan det dröja månader. Så var, om jag minns rätt, fallet 2004 när Metallica spelade i Köpenhamn (vad heter den där arenen som man kan öppna och stänga taket på) vs Ullevi.

    Inför kommande turné rök dock Köpenhamnbiljetterna relativt snabbt. Min gissning är dock att 25 % är av dessa biljettköpare är svenskar.

    Vad försöker jag säga? fan vet jag. Jo, som sagt, att anledningen till att Sverige-biljetterna försvinner så fort beror mycket på att det fuskar och sälja i andrahand och helvete men också att Metallica och Sverige är världens bästa vänner, dvs här säljer Metallica bäst. Sen så är Metallica större än någonsin, helvete vad stora de är. Det skulle dock vara intressant och se hur bra biljettförsäljandet har gått i staterna. Senaste inomhusturnén var, om jag minns rätt, långt ifrån slutsåld på flera ställen.

    Metallica = Sverige = Erik Persson

    SvaraRadera
  6. Jävligt fint rutet! Kan inte göra mer än att hålla med. Mera spelningar till folket!

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Yo! Fin blogg, inte sett den förut.
    Jag har alltid vetat att du är vis men nu vet jag två saker.

    1. Du är typ ett geni.
    2. Du fick ingen biljett :P

    SvaraRadera
  9. GOGOGO! Helt rätt mannen! Tyvärr tror jag att kulturministerkommentaren kan få initiativet att halta omkull. Gör det opolitiskt så har du 100% av väljarna bakom dig.

    SvaraRadera
  10. Jömför istället handeln i Danmark på ett mer verklighetsbaserat sätt. 4 spelningar i köpenhamn är att jämföra med 8-10 spelningar i stockholm, vilket också kunnat mätta marknaden.

    En ren jämförelse kan göras fotbollsmatchen Danmark-Sverige som spelades i köpenhamn. En biljett utanför arenan kostade minst 4000:-, och enda alternativet var att betala svart. Sverige-Danmark på i stockholm låg priserna mellan 600-1000:- utanför arenan, och man kunde även köpa säkert av företag som garanterade äkta biljetter osv.

    Dvs en lagändring behöver inte vara positivt. Svarta handeln lever fortfarande kvar, enda effekten av en lagändring är att det inte går att sälja biljetter vitt i andra hand - vilket gör marknaden mer osäker för konsumenterna.

    Det är bara att inse att Efterfrågan inte kommer minska och utbudet inte öka tillräckligt. Därmed finns alltid en andrahandshandel. Frågan är ska den vara reglerad eller svart?

    SvaraRadera
  11. Att Metallica valde 4 (till slut) spelningar i Köpenhamn beror på att de bara tar in cirka 6500:- på Forum, dvs halva globen.

    Eftersom du inte får köpa upp 10 biljetter per person och sedan sälja på Tradera för fantasisummor i Danmark, så vet folk att vill jag gå så är det bara att logga in och köpa den dagen de släpps... I sverige är det mer eller mindre ett lotteri vilka som får biljetter! Studenter och arbetslösa drygar ut sin kassa genom att köpa upp och sälja direkt - svarta pengar helt lagligt i härliga Sverige! Som ser det helt ok att jaga människor som laddat ned en film de ändå aldrig hade sett på bio... (vart finns förlusten?)

    Bara idag på tradera (då ACDC's göteborgskonsert släpptes) låg 135 annonser om biljetter till Ullevi-spelningen uppe!!!!

    Är det inte tillåtet att tjäna extra på biljetter som många vill ha - så köps biljetterna enbart av de som verkligen vill gå, vilket i sin tur innebär att de som verkligen gillar banden får tag i biljetter...

    Skrattade gott när KISS spelade på Stadion i maj och folk rusade för att köpa upp alla de biljetterna... Saken var bara den att veckan innan konserten ägde rum så reade folk ut biljetter i panik som de inte fått sålt för 1500:- styck! Såg priser på 100:- (fast pris). RÄTT ÅT DEM!!!!!!!

    Nä, inför max 2 biljetter per person som köps med ditt personnummer, och förbjud andrahandsförsäljning över inköpspris, och förbjud Tradera och Blocket att över huvud taget ta in dessa utsugarannonser!

    Kommer ihåg när man köpte biljett till Metallica i Scandinavium 1992, 3 veckor innan och fick se dem då de var som bäst!!!! Det var tider det (även då utsålt!)

    Kanske går det inte att få bort internethandel med biljetter, men förr fanns det enbart utanför arenorna (tickets, tickets!!!) nu sitter Greta och Gösta och tjänar storkovan på varje stor spelning...

    STOPPA!

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Om jag nu tex köper en biljett av biljett24, med ett helt annat namn o kön än mig själv, kommer det att bli några problem för mig att ta mig in??

    SvaraRadera
  13. Nej. Men stöd för fan inte biljett24!

    SvaraRadera
  14. Precis, köp isåfall av nån privatperson. En person som verkligen verkligen vill gå men inte kan göra det och lipar och vill inte sälja biljetten egentligen men har inget val - sådana ska du köpa av. GE FAAAN I BILJETT24. Eller BILJETT24RÖV som jag brukar säga.

    SvaraRadera
  15. Jag hoppas du får stora problem. Rent av stryk.
    Köper du en biljett av biljett24 är du en del av problemet!

    SvaraRadera