14 februari 2008

2007 års bästa skivor

10. Sällskapet - S/T
Inget man festar till men det fyller en annan funktion och gör det jävligt bra. Slå på det här skivan, lägg sig på sängen och njut. Jag vet inte hur jag ska beskriva Sällskapet men jag skulle vilja likna skivan med en film av Ingmar Bergman… Haha, det där va ju lite stört skrivet.


9. Foo Fighters – Echoes Silence Patience & Grace
Gil Norton är tillbaka, och med det även det Foo Fighters som jag älskar. Ösigheten är tillbaka och de lugna ”tryckarna” har fått tagit ett steg åt sidan.

Tyvärr så måste jag säga att några av låtarna på plattan inte riktigt håller högsta klass. Det är också därför plattan inte kommer högre upp på listan. Enligt mig ett steg i rätt riktning för Foo Fighters men inte riktigt en fullträff.

Ps. Please make another Probot album, mr. Gohl DS.


8. Queens Of The Stone Age – Era Vulgaris
Det tog ett tag innan jag kom in i det här albumet, som en del anser vara deras sämsta, men när det väl hade satt sig… Då insåg jag hur bra det egentligen är. Det faktum att man inte sett lika mycket från den nya plattan på MTV är ju om något ett tecken på att Era Vulgaris är en lite svårare och inte lika hitspäckad som tidigare album från gruppen.

Hitspäckat eller inte, detta är fortfarande ett av årets bästa album och kanske QUOTSA´s bästa album någonsin.


7. Kongh – Counting Heartbeats
Det är svenskt, det är tungt och det är jävligt bra. Köp skivan och njut.


6. Entombed – Serpent Saints: The Ten Amendments
En av låtskrivarna drog men Entombed lyckades ändå knåpa ihop en riktigt bra platta. Ljudet på skivan är rätt så ”billigt” men ger mig en underbar retrokänslan. Även låtarna känns lite mer primitiva än tidigare men inte på ett negativt sätt… Äh, det svänger fortfarande trots allt lika mycket som på de tidigare Entombed-plattorna och helt klart värt pengarna.


5. Nine Inch Nails – Year Zero
Jag tror faktiskt att det här albumet skulle ha fått en bättre placering om jag satt mig in i själva konceptet Year Zero samtidigt som alla andra NiN fans. Men detta är ju faktiskt en lista över årets bästa album och inte årets bästa/coolaste ”marknadsförings” koncemt.

För Year Zero är verkligen årets coolaste koncept/album, och på toppen av det en förbannat bra musikalisk prestation från allas våran Trent Reznor.


4. Down – Over The Under
Ett band som inte låter som något annat på denna jord. Down spelar Down-musik och det gör dem unika och helt underbara. Det som från början skulle vara ett sidoprojekt kom att bli ett av världens bästa, mest ösiga och coola band. Over the Under är en av de plattor som aldrig lämnat min telefon/mp3-spelare sedan den släpptes. Det är en sjukt bra platta men den hade helt enkelt för tufft motstånd för att ta sig högre upp på listan.


3. Neurosis - Given to the Rising
De Amphicoelias-tunga riffen är helt fantastiska. Jag är helt övertygad att om dinosaurier spelade musik skulle det låta som Neurosis. Det är så jävla bra! Här snackar vi verkligen om ett album och inte ett antal låtar på en cd-skiva. Men ger man albumet den tid det kräver så får man så mycket mer tillbaka som lyssnare.

Band som Burst, Cult of Luna och Kongh i alla ära men Neurosis visar verkligen att gammal är äldst. Ett måste i din skivsamling helt enkelt.


2. Machine Head – Blackening
Robert Flynn och Phil Demmel turas om att briljera på gitarrerna, Dave bankar grisskinn som aldrig förr och Adam håller ihop det hela med sitt basspel på ett briljant sätt. Låtarna är långa, men riffen och solona kokas ihop till en sådan underbar soppa att det aldrig blir tjatigt eller långtradigt. Kort och gott är det här Machine Heads mest komplexa, kanske också bästa, platta.


1. High on Fire – Death Is This Communion
Det är bara att konstatera… Matt Pike, gitarristen och främste låtskrivaren, har gjort det igen. Denna underbara blandning av metal, doom, stoner och rock som High on Fire spelar gör att man vill vrida upp volymen hela vägen till 11. Och det är där musiken verkligen hör hema. När volymen är så hög att tapeterna börjar släppa från väggen. Det är då Matt Pikes riff verkligen kommer till sin rätt, det är då de är som överlägset bäst.

Death Is This Communion är bättre än alla deras tidigare album och det säger inte lite. Enligt Matt har den nya basisten Jeffs tillfört en hel del till låtskrivandet. Och det märks verkligen. Denna platta håller en mycket högre lägsta nivå, än deras tidigare släpp, vilket gör att man aldrig vill att den ska ta slut. De instrumentala låtarna gör att lyssnaren aldrig riskerar blir less samtidigt som de smälter samman slivan på ett underbart sätt. Jag vill bara ha mer och mer av High on Fire. Meeeeeer…

Så spring till skivaffären, eller logga in på närmsta nätbutik, och köp alla High on Fire du kan komma över för det här är 2007 års bästa album. PUNKT SLUT!


2007 års bästa skivor:
1. High on Fire – Death Is This Communion
2. Machine Head – Blackening
3. Neurosis - Given to the Rising
4. Down – Over The Under
5. Nine Inch Nails – Year Zero
6. Entombed – Serpent Saints: The Ten Amendments
7. Kongh – Counting Heartbeats
8. Queens Of The Stone Age – Era Vulgaris
9. Foo Fighters – Echoes Silence Patience & Grace
10. Sällskapet - S/T

3 kommentarer:

  1. KUNG! jävligt bra lista! känns otippat för mig ändå att du smackar Neurosis så högt faktiskt. Men kul. Håller med om mycket också.. näe, måste färdigställa min lista så fort som möjligt nu!

    SvaraRadera
  2. Neurosis hade inte kommit så högt upp på listan om jag hade gjort listan i december. För då hade jag inte lyssnat på skivan tillräckligt mycket.

    SvaraRadera