27 februari 2010

Reklam vs. Ideologi


Läste nyss en undersökning om hur stora budgetar de största partierna har för valrörelsen i år. Undersökningen är gjord av
politikerbloggen.se, vilken står under tv4's beskydd. Här nedan följer ett litet stapeldiagram av partiernas valbudgetar för år 2010.



Själv är jag av den åsikten... att man inte behöver göra reklam för en bra produkt. En bra produkt säljer sig själv. Om vi skulle leka med tanken att varje parti skulle försöka sälja en produkt (i detta fall sin politik) så skulle vi enligt min tidigare premiss finna vissa intressanta mönster.

Näringsminister Maud Olofssons Centerparti som kämpar för att hålla sig över 4% spärren har en fördj*vligt dålig produkt. Detta eftersom de måste smiska in nästan lika mycket pengar som kappvändar-sossarna som ligger på en mer komfortabel nivå i sympatiundersökningarna.

Jan Björklunds recitationsskola-älskare i Folkpartiet har tillfört hälften av vad det mycket större Moderata partiet har lagt in i sin valbudget. Detta trots att Moderaterna har ungefär fyra gånger så många väljare som Folkpartiet. Något förvånande för en lekman, eftersom jag personligen brukar inbilla mig att M har ett stort kapital i ryggen. Enligt tidigare nämnda premisser så borde rimligtvis Moderaterna ha en ganska bra produkt, om vi jämför med FP.

De kristet sminkade Sverigedemokraterna verkar ha en ganska dålig produkt eftersom de nästan har en dubbelt så hög budget som Miljöpartiet. MP som åtminstone åtnjuter dubbelt så hög väljarsympati ute i landet just nu.

Vänstermupparna har uppenbarligen en av de bästa produkterna, med tanke på att de har minst pengar per väljarsympatisör förutom MP. Eller så är det bara så att V är j*vligt fattiga människor som hellre vill leva på andra människors pengar än att lägga pengarna på reklam.

Kristdemokraterna är ju... kristna demokrater.


Nja... det här blev visst en väldigt godtycklig tolkning... men underhållande blev det. Det kan iallafall vara av vikt och intresse att veta hur mycket pengar som läggs på reklam i årets valrörelse, om det nu är så att man är intresserad av att försöka forma sitt eget liv eller iallafall försöka förstå det.

5 kommentarer:

  1. David! Du är som en frisk fläkt eller vad man nu säger! Har läst dina inlägg extra noga på senaste tiden och även följt efterkommande diskussioner.
    Jag menar, inte för att vara den som är den, men detta är tilltalande att läsa och diskutera. Foppas och James H's kuk och storlek i all ära, men jag finner detta väldigt intressant!

    SvaraRadera
  2. Jag är av den åsikten att allt går att sälja med tillräckligt mycket reklam. Det gör att jag oroar mig lite när jag ser det där diagrammet.

    MP som för en rellativt bra politik enligt mig, kommer tapppa på att man inte har så mycket stålar att leka med. Förhoppnngsvis dras man med av S enorma propagandamaskin.

    Att gnällkärringen Maud (jag kritiseras för att jag är kvinna buhu buhu) Olofsson kommer kunna pracka på folk ljug är klart obra. Jag undrar om hon fått mycket pengar från den kolkraftsgenererade vinsten vattenfall fullständigt badar i, på våra barnbarns bekostnad.

    Fasci..folkpartiet och homohat..kristdemokraternas budgetar ligger väl i nivå med vad de presterar och vad de förtjänar och jag både tror och hoppas att de inte lyckas sälja in sitt silkespaketerade övervakningssamhälle där "den svenska kärnfamiljen" är viktigare än frihet och rätten till att gifta sig med vem man vill, vart man vill.

    SD finns för att folk i södra sverige ibland är dumma i huvet något så djävulskt och V borde bli ett argt feministiskt parti med Gudrun i spetsen igen. Då hade man legat på 8-9% i det här laget.

    Gillar din spin på det hela Dave och det du kommer fram till via den vinkeln ligger ju inte långt ifrån det jag skulle vilja kalla sanning. Undantaget SD och FP som har så tragisk produkt att de borde ha en budget motsvarande NASAS mellan 1962 och 1992. Fast det är väl kanske så att det är rätt fattigt att vara nazist och fascist i dagens sverige... :)

    Schysst inlägg!

    SvaraRadera
  3. Anna: Tack för berömmet. Kul att du gillar inläggen i den annars täta fallosmätardjungeln. :)

    Fadern: Jag är själv väldigt road av dina konklusioner och satiriskt skickliga kommentarer. Fick bl.a. ont i magen av skrattattacken som följde när jag läste parantesen i Mauds namn! :) Maud är ett tacksamt offer om man vill störa sig på någon. Måtte hon bara inse varför hon blir häcklad. Jag menar... man kan ju inte vara hur j*vla dum i huvudet som helst när man är politiker. ;)

    SvaraRadera
  4. Det går visst att vara hur dum som helst i huvudet som politiker, det är bara att ta en titt på Maud. Skrämmande, men det finns något som skrämmer mej mer än Maud och det är alla som tycker att hon är bra och har röstat på henne. Det om något känns begynnelsen av Harmageddon...

    SvaraRadera