03 februari 2010

Har skolan rätt att mörda stökiga elever?

I den svenska skolans styrdokument (Lpf.94) för de frivilliga skolformerna så finns det uttryckt att de värden som skolan skall gestalta är "I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition" (s.3). Att förstå vad detta innebär är väldigt svårt, och då ingen verkar kunna ha tolkningsföreträde när det gäller att förstå den religiösa urkund som den kristna tron hämtar sin etik ifrån så får vi helt enkelt försöka läsa vad som står i Bibeln på egen hand.

Både jag och några av mina närmsta vänner utbildar sig till, eller är redan utexaminerade lärare. Ofta är det svårt att veta vars gränserna går för befogenheter vad gällande stökiga elever som inte gör vad som förväntas av dom, men nu finns det äntligen laglig hjälp att få!


Här har vi ett direkt exempel på hur vi ska hantera elever som inte lyder. Vi kan helt enkelt stena dom till döds. Eftersom skolan har till uppgift att fostra eleverna i föräldrarnas ställe så fungerar dessa bibelverser utomordentligt som underlag! Detta är ju trots allt en etisk regel uttryckt i de kristnas egna heliga skrift. "Vänta här ett tag, nu!" kanske du tänker för digsjälv. Är det inte så att Jesus styr iordning allt så att den gammaltestamentliga lagen inte gäller längre? Än en gång så handlar det mest om vem som har tolkningsföreträde. Här nedan följer iallafall Jesu förmodade egna ord angående det gamla testamentets lag:




Jesus säger här att den gammaltestamentliga lagen fortfarande gäller! Vilken lycka för alla lärare och föräldrar som inte får pli på sina elever/barn! Skolan skall ju gestalta de värden och etik som förvaltats av kristen tradition, så varför inte börja använda denna etiska princip exekutivt? Vi måste helt klart höra av oss till utbildningsminister Jan Björklund för att upplysa honom om detta så vi äntligen kan få ordning i skolan.

1 kommentar: