24 juli 2009

Färne tar lillebror till den bästa skivbutiksgatan i Sthlm

För ett litet tag sedan såg vi ett inlägg av Rawk och hans snabbguide till bättre skivbutikerna i Sthlm i denna Blogg. Likt Rawk är dessa cd-butiker de jag oftast besöker. Blev väldigt glad av att läsa hans guide om våra favoritställen.

Nu har jag haft min bror hos mig hela veckan och att inte få chans att visa nästa generation denna guldgruva till gata skulle vara idioti av mig. Så tog chansen att ta med brorsan som nu är typ 14 år att få uppleva detta. Det slutade med att han 3-dubblade sin nuvarande skivsammling bestående av Black Album Metallica och In Flames Come Clarity och The Jester Race. ;p


Så därför tänkte jag också ge min syn på dessa butiker och vilka jag gillar. Jag kommer tyvärr inte kunna gradera dem i någon skala då jag har insett att det var svårare än vad jag trodde. Genom att de har så pass olika upplägg så är de för unika att kunna rangordna.

Jag rangordnar dock dessa över hur jag besöker dem. Visar sig att jag och Rawk besöker dessa mer eller mindre i samma ordning. Dock brukar jag vanligtvis inte gå på Marquee Records (Odengatan 86). Men Erik har en god tanke här att man alltid kan ta denna butiken på vägen hem. Next time I Will!


1. Atlas CD-börs (St. Eriksgatan 78)
Om man kliver tunnelbanan vid St. Eriksgatan och går upp mot uppgången med samma namn då är det naturligt att börja med Atlas CD-börs. Detta på något sätt blivit lite av ett favoritställe av någon konstig anledning. Skivmässigt har de rätt mycket blandat här och man gör ofta små klipp inom många genrer. Men det jag gillar här är nog framförallt att det är bra strukturerat med musiken. En hylla för industri och en ett hörn med Hårdrock/Metal. Sedan är allt sorterat i alfabetisk diktatur-ordning. SWEET! Dock kan man hitta Metal uta bland den alfabetiskt sorterade hyllorna med. Lite konstigt men det fungerar. Sedan har de DVD och Blue-Ray här med vilket är alltid uppskattat. Själva butiken är inte så stor men ljus och luftig med inslag av soft musik i luften. Känner mig aldrig stressad när jag är i denna butiken. Här är också var 5:te skiva gratis vilket gör att man lätt plockar på sig minst 5 skivor och 10 skivor händer det med. Den skallige Butiksägaren han har faktiskt jävligt bred musiksmak och är stort fan av Mike Patton och Neurosis. Snackar man lite med han när det inte är massa folk i butiken så har han alltid lite Ess i armarna att tipsa om. När det gäller betalning så avrundar han alltid till det positiva för kunden, dvs ibland får man de dyrare skivorna gratis när man köper minst 5 skivor. Något jag idag fick. ;-) Vill man skaffa rabattkort så har han 10% på det man handlar om man inte kombinerar det med 5-skivor erbjudandet.


2. Record Hunter (St. Eriksgatan 70,
http://www.recordhunter.se
)
Ett stenkast längre ned är ju Diamond Records och enligt mig är det nog den mest genuina CD-butiken jag varit på. Här finns det mesta och med stort utbud. Det är två våningar och där nere hittar man framförallt beg. CD- och även DVD-skivor. Inredningen är precis sådär härligt musiknördigt med LP på väggarna och konsertaffisher. Ordningen på skivorna är rätt ok men själv så är jag lite förvirrad av upplägget med genrer, beg-hylla och nysläpphyllor och alfabetiska hyllor. Kan ibland inte avgöra om jag ska handla på "BRA pris-hyllorna" eller på Beg.-hyllorna. Känner lite mer stress här genom att det är lite förvirrande ordning samt ofta mycket folk. Men ska man bara besöka en butik i sthlm är det denna man ska besöka. Den uppfyller de mesta som man vill ha av en butik. Saknar dock lite den personliga kontakten med personalen vilket man lätt får på de andra ställena. Sedan är priserna här lite högre än vad vi hittar på Atlas CD-börs. 20-30% dyrare...

3. Diamond Records (Atlasmuren 20)
Det tog mig många år att fatta vart denna butik låg. Minns när jag åkte från Norrköping på besök i Sthlm för att gå CD-gatan. Varje gång fick jag fråga efter denna butik. Butiken ligger nämligen under bron och gömt i en knarkkvart. Den ligger precis på ett sånt ställe där man säger - VA?! ska vi dit in? Ser ju helt jävla dött ut. Det ger en helt klart Fight Club-känsla att gå hit och man känner sig lite speciell när man går hit och ska CD-shoppa.

Japp min bror var som sagt totalt skeptiskt att det låg en butik här och trodde jag drev med honom. ;- ). På denna butik kan man hitta mycket udda grejer som man oftast inte hittar annars. Udda Elektronisk musik finns rätt gott om här! Butiken är inte så stor men är smökfull med skivor och LP. Det är så trångt mellan varje skiva att man måste läsa på baksidan av skivorna för att kunna se vad det är för skiva. Fick själv knappt upp Joy Division-skivan Closer här.

Självklart frågade jag honom varför han inte har lite luftigare mellan skivorna så att man kan bläddra mellan dem lite lättare. Jo det skulle han gärna ha men han får in så mycket skivor och har massor av skivor bakom disken och i rummet brevid som han inte får plats visa upp. Något som han ansåg vara en stor nackdel. Dock så har han rätt bra koll på vad han har och har fått inför musik så det är abra att fråga han om man letar något speciellt. En annan nackdel med detta ställe är att de bara tar kontanter. Jag som då inte hade tillräckligt med pengar fick pruta 30 kr på en skiva vilket han inte hade något emot. Här är det som sagt inte så mycket folk förutom inbitna sammlare som vet vad de vill. Känns lite som att vara inne på US Video när man är här, skum lokal med udda kunder. Killen som driver detta är en riktig eldsjäl och har grym koll på allt från Synth till Metal. Han hjälper en gärna att leta skivor och är mycket trevlig. Han tipsar också gärna om musik.

Om man är en riktig musik-människa så ska man ha besökt Diamond Records. När du väl börjat handla här inser du bryr dig om musik mer än vanliga människor... Måste också säga att här är priserna grymt bra. Hittade mycket godis-skivor här under 50 kr vilket på de andra butikerna hade minst hamnat på runt 80-100 kr. Det är musik.historia att vara på denna butik, tiden står helt stilla här och oberoende av omvärlden.


4 & 5. Skivbörsen och en annan obetydlig skivbutik

Sedan har vi de två mindre två betydande butikerna mitt emot dessa butiker. Brukar oftast inte gå förbi här men ville showa lite med utbudet av butiker för Bror. =) På denna gata finns en butik som heter skivbörsen och en annan som heter något som jag alltid glömmer. Tyvärr så är dessa butiker ganska små och har väldigt udda utbud. Fattar faktiskt inte hur dessa butiker kan överleva. Det finns mer LP än CD men väldigt få av bägge. Känns väldigt opersonliga och jag orkar inte äns försöka bläddra något. Ser lite pop och ja klassiker men något annat orkar jag inte med. Antar att de har typ mer klassiskt här och för den äldsta generationen. Blir trött och väljer att ta min bror till the dungeon of HELL istället. Repulsive nästa!

6. Repulsive Records (Sankt Eriksgatan 84 B, http://www.repulsive.se)
Den sjätte butiken och enligt Erik den Tuffaste butiken i stan. Jag skulle nog kalla denna 6:te eller 666:te butiken satans tillhåll och den ondaste butiken i hela jävla Sverige. Här finns bara ond Musik och Metal.

Det första jag hör när jag kliver in i butiken är Vader med låten God is Dead. YEAH tänker man och känner sig lite ball helt plötsligt! Min bors ögon är nu rätt stora och nu pekar han på det mesta i butiken och försöker med hans begränsade synonymordbok att beskriva vad han ser och hör. Jag tänker att fan han är inte så dum ändå och det finns nog hopp för grabben.

Förutom Metal och ond musik kan jag faktiskt dock hitta lite blytung Industri som Ministry och Skinny Puppy. Kan tänka mig att de smugit sig in bland skivorna lite omedvetet. Annars har denna butik allt man behöver för att få kalla sig hårdrockare eller satanist. Förutom den sataniska musiken finns SVARTA och onskefulla T-shirts som passar till många tunga evenemang en hel del skräck, gore och porr finns självklart bland filmerna.

Med två påsar fulla av musik går vi nu ut ur denna butik, som blir den sista, och Emil frågar mig om man verkligen får röka i butiken. Jag svarar att de är ju Hårdrockare och då kan man göra som man vill. Det vore ju också fjantigt att ha en sådan ond butik med rökförbud... Vem röker inte i helvette så att säga...


Så vad blev resultatet?

Mer än väntat skulle jag nog säga och det gäller oss båda. Men fan vad det var trevligt att tillsammans med sin lillebror gå runt och köpa musik. När jag har skrivit detta inlägg har jag fått min bror att lyssna in sina skivor istället för att spela GTA 4. Han har nynnat till Khoma och berättat att man blir "nästan" tårögd av att lyssna på skivan. Just nu 15 min senare ligger han och sover till khoma. Något jag faktiskt rekommenderar er alla att testa på. Khoma är grymma att somna till. Nu känns det förbannat bra att vara store-bror, musik-eran lixom går vidare känner jag.

INKÖPSLISTORNA

Färne JR aka Färna (Emil) köpte:
- In Flames, Whoracle (Deluxe edition med Winamp skin!!?)


Färne (The Original) köpte:
- Sisters of Mercy, Some Girls Wander by Mistake
- KMFDM, Blitz
- Stereo Total, Discoteque
- Bob Dylan, The Best Of


ps. Igår gjorde även jag och bror en metal och doom playlist på Spotify. Visar sig att min Bror, förutom snarkar, har den tyngre genren i blodet. Faktiskt lyssnar han lite på tyngre grejer än vad jag gjorde i hans ålder. Men genom att han börjat spela trummor så förstår jag varför han gillar denan typ av musik. Alltså children of bodum och trummorna.. ja va säger man.. kan man spela trumor och inte gilla det bandet? Klart och betalt så att säga! ds.




Å nu slutade Khoma och dax att byta skiva...

3 kommentarer:

  1. King! Good work! Men en totalskandal att du inte har köpt The Blackening förrän nu, sådär 2,5 år efter att den släpptes.

    SvaraRadera
  2. Vetefan varför jag inte köpt skivan först nu. Bara blivit så =). Men helt klart en skandal!

    SvaraRadera