28 november 2008

MAN BITES DOG

Titel: Man bites dog
År: 1992
Land: Belgien
Regi/skådespelare: Remy Belvaux, Andre Bonzel, Benoit Poelvoorde
Längd: 95 min


“.What´s your wife´s name? I like to know a woman before making her come”


Ett filmteam bestämmer sig för att följa en massmördares vardag och dokumentera hans gärningar, men även hans mer vardagliga privatliv för att även återspegla en komplex bild av personen bakom fasaden. Men ju längre in i filmen de kommer, ju mer avtrubbade blir de och börjar sakta själva medverka i dåden.




Man bites dog är lite av en solskenshistoria kan man säga. Tre belgiska filmstudenter bestämmer sig en dag för att göra en svart/vit film tillsammans med en budget på ynka $15000. Hopplöst projekt kan tyckas, men filmen blir en succé som bla vinner inte mindre än 3 utmärkelser på Cannes-festivalen 1992. Personligen så är jag sällan någon större beundrare av filmer som kritiker-kåren skrikit sig hesa av beundran för, men undantag finns alltid.

Handlingen skildras som sagt helt i svart/vit. I min mening ett mycket bra val. Den tidvis tafatta kamerahanteringen/ljudupptagningen bidrar också i högsta grad till att skildra händelserna på ett påträngande och verkligt sätt. Man blir berörd av filmen på ett helt annat sätt än om det skulle ha varit en snygg färgproduktion.

Man ska ha klart för sig att detta är en komedi i första hand. Filmen skildrar en gravt sjuk människa som har tappat all form av moral, värderingar eller självkritik för den delen (även om han emot slutet av filmen ifrågasätter sin ”förmåga”). Som tittare så får man ta ett ställningstagande, som ofta i svarta komedier, om det verkligen är ok att avverka skratt efter skratt åt det ena bestialiska mordet efter det andra…
Men oj så seriös och kostymgrå jag framställer mig nu. Självklart är det fritt fram att glädjas åt denna morbida skildring!! Allt ifrån spontana mordimpulser, hans inlägg om hur han faktiskt hjälper ett belastat samhälle, till de helt patetiska dikterna som han serverar filmteamet vare sig de vill eller inte. Iaf, det är en komedi i första hand. Men var så säker, här serveras det blod, sex och övervåld i kubik!

Det är faktiskt just relationen mellan massmördaren och filmteamet som gör denna film riktigt intressant. Bara utgångstanken på att man ska göra en riktig film om en massmördare framkallar en rad frågor som man bör ställa sig. Trotsallt, att beblanda sig med en person som sällan tänker efter två gånger innan han skjuter, knivhugger, stryper etc en helt främmande människa på öppen gata, är kanske ett beslut som man bör överväga ett par gånger extra.



Kanske lika bra att få detta klargjort på en gång; detta är en av mina absoluta favoritfilmer genom tiderna. Den mörka komiken är fullkomligt fenomenal och man kan omöjligt värja sig ifrån den.
När det gäller vår rankinglista ovan så finns det gott om både blod och våld. Sex-biten är det dock sämre med (frivillig sex åtminstone), men inte ska det dra ner helheltsintrycket allt för mycket,. Rekommenderas varmt!

Blod ********

Sex **

Övervåld ********

Summa *********

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar