25 juni 2008

Pappa gör en Erik som egentligen är en Close-Up

Jag blev lite peppad av Eriks topp10-bästa-lista över plattor släppta mellan 1991 och 2008 så jag tänkte att jag minsann ska lägga upp en lista jag med. Dessutom nämna en rad eller två om varje platta. Jag lär nämna en helt annan lista om du frågar mig nästa vecka men just nu ser den ut såhär.

1. Rage Against The Machine - Rage Against The Machine
Redan när man tittar på omslaget ser man att den här plattan är något speciellt.
Omslaget pryds av foto på Thích Quảng Đức som bränner sig själv till döds i Saigon 1963. Detta i protest mot regimens mord på flertalet budistmunkar. Skivan är ett komplett mästerverk. Ett stenhårt knytnävsslag rakt i ansiktet. Jag kommer fortfarande ihåg känslan jag fick när jag hörde plattan. Jag ville riva hela världen. Detta är nog en av de kanske fem absolut bästa skivor som någonsin gjorts. Det är definitivt tidernas starkaste debutplatta.

2. Alice in Chains - Dirt
"I feel so alone, gonna end up a big ol' pile of them bones". Layne Thomas Staley hade ingen aning om hur rätt han hade. Det här är en platta jag lyssnat på så mycket att jag knappt kan namnet på så stora tal. Det är möjligt att jag håsar plattan i och med att jag aldrig fick se dem uppträda med Staley på sång. Att mystiken runt Staley gör att jag övervärderar skivan. Men det skiter jag i.

3. Monster Magnet – Powertrip
P3:s lyssnare röstade fram den här skivan som den tredje bästa rockplattan genom tiderna. Erik har den som trea. Vi är rörande överrens.

4. Nine Inch Nails - The Downward Spiral & The Fragile
Vilket NIN-album är bäst? (Broken är en EP!) Jag vet inte hur många gånger jag haft den diskussionen med min broder i musik Mattias "Totto" Johansson. Vi är helt överens om att The Downward Spiral är bäst tills vi lyssnar på The Fragile. Då är den plattan bäst, tills vi lyssnar på TDS igen. De ÄR lika bra och de får därför dela på fjärdeplatsen på den här listan.

6. Metallica - Metallica
Hade jag skrivit en lista över de bästa plattorna någonsin hade Metallica haft en platta högre upp. Nu blir det en sjätteplats för ett album jag håller utanför gruppens tre bästa. Det är väl rätt coolt ändå.

7. Soundgarden - Superunknown
Chris Cornell kommer ALDRIG medverka på en bättre platta. Soundgarden är Soundgarden och oavsett vad han lyckas knopa ihop på egen hand så kommer det inte ens nära den här monstruösa plattan. Jag tog inombords när jag hörde spoonman.

8. Faith No More - Angel Dust
Patton, Patton, Patton, Patton! Kan vara Fatih No Mores bästa platta och min introduktion till en av de bästa grupperna någonsin.

9. Machine Head - Burn My Eyes
Det tog ett tag men jag har sen något år tillbaka verkligen insett hur sjukt bra den här skivan är. Bättre sent än aldrig

10. Queens of the Stone Age - Rated R
På Eriks begäran:
Rated R var min introduktion till QOTSA och hela den tyngre stoner-rocken som mer eller mindre skapades i och med Kyuss. Jag håller den mycket högre än tex Songs for the Deaf (som jag fortfarande anser är QOTSA:s klart svagaste platta). Kan det bero på att Rated R inte känns lika rumsren och att jag får känslan av att Nick Oliveri har haft mycket att säga till om? Jag vet inte, med låtar som "Quick and to the Pointless", "Tension Head", "Monsters in the Parasole" samt "The lost art of keeping a secret" så blir det svårt att hålla plattan utanför topp-tio.


Off-topic: Jagar Metal Gear Solid (till PS1) som ett svin nu. Hojta om ni har ett att kränga för en handfull hundringar. Peppen är STOR!!!

4 kommentarer:

  1. Dirt var en överraskning för mig måste jag säga. Anledningen till att jag inte värderar den så högt är nog att jag aldrig lyssnade på plattan som snorunge. Bland Seattle-banden var det Nirvana och först och främst Soundgarden som gällde för mig.

    Samma sak med Angel Dust egentligen som många har högt på en sån här lista. Jag har lärt mig att uppskatta den på senare år men eftersom jag aldrig lyssnade på plattan på 90-talet så har det inte blivit en "klassiker" för mig.

    "Kommentarer överflödiga." ang Rated R. Hm, det bör kommenteras för enligt många, mig t ex, så är Songs for the deaf en betydligt starkare platta än Rated R.

    Och självklart är det förjävligt av dig att inte ha Metallica högre upp. Det är förjävligt! Det är bara att lägga fram singlarna så är du körd: Sandman, Sad, Roam, Unforgiven, Nothing. Förjävligt som sagt!

    SvaraRadera
  2. Erik: Jag har lite ångest över att jag satte Metallicas album så lågt på listan men jag tror det har att göra med att jag kanske var lite väl sen med just 'tallica. Jag var för dum för att fatta hur bra den var när den kom. Till skilland mot många andra plattor som finns på listan. Lite som med dig och Angel Dust eller Dirt.

    SvaraRadera
  3. Nu menade jag inte att du var för dum för att fatta storheten med Dirt och Angel Dust. Utan snarare att du inte lyssnade mycket på dem när de släpptes och att du därigenom kanske inte har samma känsla kring dem. :)

    SvaraRadera