13 september 2011

Take Cover!

Rockskägget Nummer Ett, Den Gamle och Rocken, Old Man Rawk, inspirerade mig med sitt inlägg om Ghosts fantasiska och ytterst subtila tolkning av Beatlesdängan "Here comes the sun" till att fundera på vilka andra fantastiska covers det finns där ute, så att säga. Det finns ju en hel del när jag tänker efter. Så här kommer en lista av några av mina favoritcovers. Vi kan kalla den för Pappa Dreads favoritcovers just exakt nu. Och eftersom det här är en vanli lista och inte en topplista så finns här ingen inbördes ordning. Alla är kung, som man skulle uttryckt det i Övik.

Faith No More - War Pigs (Black Sabbath)

Det här är kanske den bästa cover som någonsin gjorts och med tanke på att det är en av tidernas viktigaste grupper som gjort orginalet så borde man redan nu förstå att den här låten är något i hästväg. Faith No More tar monstret War Pigs och gör den till sin egen. Det hade få band klarat av och få sångare i världshistorien har någonsin kunnat leverera så som Patton gör här.

Guns 'n' Roses - Knocking On Heavens Door (Bob Dylan)


Att inte ta med den här låten när man snackar covers hade varit oerhört korkat. G'n'R tar Dylans skapelase och gör den till sin egen. Och den är helt fantastisk.

Cancer Bats - Sabotage (Beastie Boys)

Den här låten och den här videon är liksom guld på så många nivåer att jag inte riktit vet vart jag ska ta vägen. Cancer Bats blev snabbt ett favoritband och Beastie Boys har varit ofelbara i mina ögon i... så länge jag kan minnas. Här tar inte bara Cancer Bats en låt och gör en cover på den. Man gör fan i mig en cover på videon med. Fuck Yeah!

Joan Jett and the Black Hears - I Love Rock 'n' Roll (The Arrows)

Visste du inte att det här var en cover? Nu vet du. Resterande kommentarer är överflödiga.

Nine Inch Nails - Dead Souls (Joy Division)

Ytterliggare en av de där covers-låtarna som är odödliga i mitt huvud. Det är dessutom en av mina absoluta NIN-favoriter. Jag tror jag dog tio gånger om när NIN framförde den live på Hover 2007.

Anthrax - Got The Time (Joe Jacksson)

Jag hade hört Antrax version lååååångt innan jag fick reda på att det var en cover och ännu längre innan jag faktiskt hörde orginalet, som inte alls är så tokigt. Antrax har i alla fall tagit Joe Jacksons låt och vridit upp tempot till 11. Det gillas! Förresten, Persistance of Time är en helt fantastisk platta.

Rage Against The Machine - The Ghost Of Tom Joad (Bruce Springsteen)

1. Fuck You Sony Music! 2. Jag ljög tidigare. Det här är den bästa covern som någonsin gjorts. Så jag tar och avslutar med den. Det är ren briljans från början till slut och den låten påminner mig om de bevingade orden. "Your anger is a gift." Tyvärr tillåter inte Nazist-Sony mig baka in klippet här eftersom allt Sony äger är för alltid deras och de som vill använda det måste sälja sin själ till dem. Ni fick fan i mig skörda det ni sådde, era as!

Sju förbannat bra låtar framförda av lika många grupper. Det finns en hel hög jag hoppat över den här gången. Machine Heads Battery, Girlschools Bomber och Fear Factorys Cars. För att nämna några få. Så upp med dem. Upp med dem på smackebonken!

4 kommentarer:

  1. Såg Cancer Bats-videon för ett tag sen men det var lika skönt nu att höra och se Beastie Boys bästa video i den där versionen.

    Fifan vad Joan Jett är badass. Hade man sett den där videon när det begav sig vet jag inte om jag hade bara blivit tokimpad eller helt enkelt börjat gråta av sorg över att aldrig kunna bli såg jävla ball.

    Låten som tonar ut innan är Bad Reputation, signaturen till legendariska Freeks & Geeks, det bästa James Franco och Seth Rogen varit med i:

    http://youtu.be/9k31eAxvh1M

    SvaraRadera
  2. Trevligt inlägg! Spontant kommer jag på följande låtar:

    Sex Pistols - My Way http://www.youtube.com/watch?v=WIXg9KUiy00
    Marilyn manson - Sweet Dreams http://www.youtube.com/watch?v=_tm-1yRZtQg

    Får återkomma med fler!

    SvaraRadera
  3. Ett par, orkar inte leta upp videos eller nåt:
    Misery Loves Co - Complicated Game(XTC)
    Today is the Day - Sabbath Bloody Sabbath(Black Sabbath)(Bonus efter sista spåret på Temple of the Morning Star)
    Dillinger Escape Plan - Come To Daddy(Aphex Twin)

    SvaraRadera